Körledarkurs på Wegelius-institutet

05.07.2013 kl. 09:49
Resonans kollade in körledarkursen på VNF i Karis.
Första veckan i juli ordnar Martin Wegelius-institutet i samarbete med Finlands svenska sång- och musikförbund en körledarkurs på Västra  Nylands folkhögskola i Karis. Utbildningen har titeln Hur får jag min kör att utvecklas och inspiratör och ledare är den kända rikssvenska körpedagogen Karin Bäckström. Körledarutbildning är på nivå 3 och är en fortsättning på nivå 1 och 2. Kursen är för de som deltagit i de tidigare kurserna eller som har motsvarande erfarenhet av kördirigering.

Resonans besökte kursen och pejlade in stämningarna hos dirigenteleverna. I foajén på VNF sjuder det av liv och lust inför torsdagskvällens maratonkonsert. Unga instrumentalister och deras föräldrar söker sig i en strid ström mot skolans konstateljé för att ägna några timmar åt musikutövning. Både gammal och ung verkar märkbart somriga i sin utstyrsel och man kan ana en viss spänd förväntan. Inne i konstateljén stäms instrumenten febrilt och kurslärarna Johanna Ahlmark, Peter Achrén, Kaarle Mannila och kursrektor Sofia Lindroos har fullt upp med att organisera instrument, spelare och noter för att kunna starta kvällens konsert. Folke Gräsbäck sitter i foajén vid det runda bordet och spelar ett parti schack med en kollega.
 
Intensiv körkurs
Körledarkursen har för kvällen flyttat till Katarinaskolan ett stycke ifrån för att arbeta och värma upp inför en senare medverkan i maratonkonserten. Fyra personer hade antagits till årets kurs och enligt en av dem, Andreas Stenberg, har kursen varit mycket innehållsrik och nyttig.
- Karin är mycket inspirerande och duktig. Jag har tidigare deltagit i en vinterkurs med henne så metoderna är bekanta. Det blir så mycket mer intensivt och innehållsrikt att arbeta tillsammans så här under en lite längre period mitt i sommaren, säjer Andreas.
Kursdeltagarna har även haft möjlighet att arbeta med en kör under två timmar per dag. Ursprungligen var tanken att kursen skulle arbeta med en blandad kör men vid starten visade det sig att mansstämmorna inte var tillräckligt fulltaliga och starka så man beslöt att fortsätta med enbart en damkör. Inte en optimal lösning med tanke på normalt körarbete men som så många andra blandade körer har även denna projektkör svårigheter att locka till sig manliga sångare. Ett dilemma som säkert behöver analyseras i fortsättningen och förhoppningsvis finner man idéer och åtgärder till att attrahera mansröster till kommande dirigentkurser. Utbildningen är oerhört viktig för körsången i stort inom hela Finlands svenska sång- och musikförbund. Utan kunniga och motiverande dirigenter har körerna ute i bygderna det avsevärt mycket svårare att utöva sin verksamhet och utveckla denna i en modern, attraktiv riktning.
 
Karin Bäckström arbetar intensivt med kursdeltagarna

-Vi har arbetat med varierande och motiverande musik. Allt från Vivaldis Gloria till Phantom of the Opera. Mycket slagteknik, rytmanalys och tonbildning. Väldigt viktiga och hälsosamma metoder som säkert alla vi kursdeltagare kommer att ha mycket nytta av i vårt arbete med körer i framtiden, säjer Andreas.
 
 
Tappra damer i kören
Damkören har bestått av omkring tjugo damer och när Resonans besöker kursen lider kören av manfall, mycket beroende på konserten i Ekenäs kyrka föregående kväll. En konsert som enligt Karin var framgångsrik och fin. Till torsdagens arbetspass hade knappt ett dussin damer haft möjlighet att ta sig. Ändå togs det raskt tag i spänstiga uppsjungningsövningar och övades intensivt inför uppträdandet på maraton-konsert ett par timmar senare. De övriga dirigenteleverna John Emanuelsson, Ingrid Grande och Susanne Homén gjorde att styvt jobb med att hålla ihop de olika kanonvarianterna som Karin ville att ska framföras. Även publiken ska beredas tillfälle att sjunga med så det kräver extra koncentration att försöka utarbeta tydliga fermat och distinkta förberedande slag för att få alla med på noterna.
 
MWI:s avslutningskonsert II hålls idag fredag 5.7. kl. 16.00 på Brankis i Karis.
 
 
Text & bilder: Håkan Wikman
Redaktionen