Hon slår an tonen för mumintrollens jul

13.10.2017 kl. 17:43
Egentligen skulle hon endast komponera musiken, men i slutändan fick Andrea Eklund bidra med både sång och komposition till inledningsstycket Sommarlängtan i filmproduktionen Moomins and the winter wonderland. En film som innehåller röstskådespelare som Stellan och Bill Skarsgård (Mumintrollet och Muminpappan) och Alicia Vikander (Lilla My/hunden Ynk).

Texten till låten är skriven av Amanda Henriksson – och Eklund, som hämtade mycket inspiration från just texten, gav den en musik som hon beskriver som ”Nordisk Disney”.

– Men, tillägger hon i nästa andetag, stilmässigt kan man säga att det är en blandning av lite Disney, lite klassiskt, lite modalt och lite nordisk folkmusik.

Att det också blev Eklund som sjunger stycket kom som en överraskning för henne själv. Inledningsvis sjöng hon in ett sångspår främst för att filmteamet skulle ha en aning om hur sången låter.

– Sedan tog de kontakt igen och sade: ”Hördu Andrea, hur skulle det vara om du sjunger själv?”, och då blev det så att hon sjunger den svenska versionen av sången också i filmen.

Eklund har jobbat med musik sedan ungdomstiden i Närpes. Hon gick Sibelius-Akademin samtidigt som hon sjöng i Akademiska Damkören Lyran och fungerade som vicedirigent där. Hon har också gjort sig känd som arrangör med stycken för just Lyran och Akademiska Sångföreningen, samt för Pedavoces och Grankulla Kammarkör.

I morgon uruppförs dessutom ett av hennes verk när Karleby Kammarkör firar sina 40 år med en jubileumskonsert på Mellersta Österbottens konservatorium – Eklund kommer själv att vara på plats för att lyssna.

Filmmusikuppdraget för muminfilmen, som hon fick i oktober i fjol, var ändå det första i sitt slag för henne.

– Det var ett helt nytt sätt att jobba för mig. Själva melodin skrev jag på ett par veckor, men orkestreringen fick jag jobba mycket med. Jag hade dock glädjen att få goda råd av den brittiske dirigenten och arrangören Tim Redmond under processen.

Inspelningen som hörs i filmen är gjord av Prags filharmoniska orkester och Eklund var själv nere i Tjeckien för inspelningarna, som hon är väldigt nöjd med.

– Det var otroligt häftigt att få höra sin egen musik framföras på det sättet.

Moomins and the winter wonderland är producerat av finländska Filmkompaniet i samarbete med polska Animoon och har premiär den 1 december i Finland. Filmen innehåller också titelspåret Bring the snow skrivet av Jori Sjöroos där Krista Siegfrids fungerar som vokalist.

Detta är en avkortad version av texten. Du kan läsa hela intervjun med Andrea Eklund i decembernumret av Resonans.

Robin Sjöstrand