Efter söndagsförmiddagens festtåg från Johanneskyrkan fram till Medborgartorget är det dags för sångfestens huvudkonsert. Det som gör huvudkonserten till någonting alldeles extra är att den ordnas utomhus, med centrumbiblioteket Ode som bakgrund.
Det blir alltså ingen trängsel i en mörk ishall, utan nu är det tillbaka till sångfestens rötter som gäller. Under de första sångfesterna uppfördes magnifika paviljonger enkom för sångfestens konserter och det är också riktningen för Festival 21. Ode har ett utseende som påminner mycket om en sångpaviljong och kan närmast beskrivas som en stor akustisk skärm.
– Framför Ode finns musikhuset och riksdagshuset, och man ser Kiasma, nationalmuseet och till och med Borgbackens bergochdalbana – vi är på Helsingfors finaste ställe, säger FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus.
Totalt 2000 personer uppträder tillsammans
Söndagens utomhuskonsert är hela sångfestens höjdpunkt, hela kärnan i festen som varar i fyra dagar. Konserten inleds klockan 14 och pågår i två timmar. Uppskattningsvis minst 2000 sångare och musiker kommer att uppträda tillsammans, men under konserten uppträder också mindre formationer. Det blir exempelvis enskilda uppträdande av damkörerna, manskörerna, de blandade körerna och stråk- och blåsmusikerna. Det hela varvas med gemensamma sånger, alltså konsertens hörnstenar, och tal.
Tanken bakom repertoaren är att den ska tillräckligt enkel. Alla som sjunger ska kunna lära sig den väl och att slutresultatet ska bli bra – målet är en välklingande och samsjungen helhet. Under sångfestens lopp kommer naturligtvis repertoaren och de praktiska arrangemangen kring huvudkonserten att övas.
– Målet är att vi fyller hela Medborgartorget med musik och samhörighet. Det här blir en markör för det finlandssvenska. I riksdagshusets kanslirum ska medarbetarna väckas av vår sång.
En finlandssvensk manifestation
I festtåget från Johanneskyrkan kommer också andra finländska organisationer och föreningar att delta och det blir en maffig formation som tågar genom Helsingfors centrum.
– Det blir en finlandssvensk manifestation – titta, vi finns! säger Lillhannus när han beskriver paraden.
Tåget går genom centrala Helsingfors och kulminerar i utomhuskonserten - en öppen tillställning för allmänheten.
Den estniska sångfesten Laulupidu har inspirerat arrangemangen kring både festtåget och utomhuskonserten.
Huvudfesten blir en kombination av festlighet och glädje. Alla deltagare och hela publiken ska fira den finlandssvenska sången och musiken med stolthet.
Sångfestens konstnärliga ledare Kari Turunen anser att en förnyelse, eller restaurering, av huvudfesten pågår eftersom den ska bli större och mer påsatsad än under de senaste sångfesterna.
– Det svenska språket, identitet, finlandssvensk historia, Finland och vår natur är viktiga ledord då repertoaren och programmet snickras ihop.