Patrik och Jarle på scenen under Nordisk Sångsymposium 2023 i Oslo

Succén upprepas: Nordisk Sångsymposium till Danmark 2026!

03.05.2024 kl. 11:33
Sangens Hus i Danmark tar över stafettpinnen och står värd för Nordisk Sångsymposium 2026. Då kan sång- och musikintresserade från hela Norden återigen samlas kring föreläsningar, debatter, samtal, konserter och inspirerande sångprojekt.
Bilden ovan: Patrik Karlsson och Jarle Flemvåg på Nordisk Sångsymposium 2023 i Oslo
 

– Vi är glada över att vår nordiska mötesplats för sång lever vidare, med en skicklig arrangör i ett land där den gemensamma sången är stark, är initiativtagarna överens om.

En viktig mötesplats

I september 2023 arrangerades det första nordiska sångsymposiet i Oslo av Krafttak for sang och Musik i Norden tillsammans med ett antal nordiska samarbetspartner.
– Ambitionen var att skapa en nordisk mötesplats för alla som bryr sig om att människor sjunger tillsammans och om sångens plats i samhället. Totalt fick 260 deltagare från hela Norden uppleva föreläsningar, debatter, samtal och sång i Norges huvudstad under 3 dagar.

Aktuell forskning och inspirerande sångprojekt var särskilt i fokus, säger verksamhetsledare Jarle Flemvåg på Krafttak for sang, som var projektledare för Sångsymposiet 2023.
– Sangens Hus har visat sig vara en handlingskraftig och kvalitetsmedveten organisation som gör mycket gott för den gemensamma sången i Danmark. Vi ser fram emot att se resultatet när sångentusiaster från hela Norden samlas igen 2026, säger Patrik Karlsson, styrelseordförande för Musik i Norden.

Deltagare på Nordisk Sångsymposium 2023 i Oslo
 

Ambitiös arrangör

Sangens Hus såg en möjlighet att skapa en tradition och utöka det nordiska samarbetet. Därför kontaktades de norska arrangörerna.
– "Sångsymposiet 2023 var mycket väl genomfört och inspirerande. Därför ser vi fram emot att ta stafettpinnen vidare från våra duktiga kollegor i Norge, säger Lars Bjerregaard Pedersen, verksamhetsledare på Sangens Hus.

– På Sangens Hus arbetar vi för att ta socialt ansvar genom sång. Vi anser att detta arbete även måste sträcka sig utanför vår egen organisation. Därför ser vi fram emot att träffas igen över hela Norden – för inspiration och potentiella samarbeten – när vi tillsammans med nordiska kollegor kommer att fokusera på låten och alla dess möjligheter under 2026, tillägger han. Strategichefen för Sangens hus och tidigare kulturminister, Elsebeth Gerner Nielsen, är stolt över att få vara med och föra symposiet framåt.

– När Sangens hus fick beskedet att de blivit utvalda att vara arrangör blev det en härlig stämning bland de anställda. Vi ser fram emot att komma igång med planeringen.

Symposiets datum och plats publiceras senare.

 

Victoria Palmgren