Skolmusik, NSSS, Norbusang, Kyrkomusikfesten, Eurovisionen... Vårens musikevenemang inhiberade

24.03.2020 kl. 15:33
Vårens musikaliska höjdpunkter har ställts in och för tillfället är det osäkert när och hur en del av evenemangen ordnas i framtiden. En del evenemang skjuts upp med ett år, som exempelvis Kyrkomusikfesten i Åbo.

Tidigare i mars veckan kunde vi meddela att DUNK ställer in Skolmusik som skulle ha gått av stapeln i Jakobstad i 7-9 maj, detta eftersom regeringen förbjudit sammankomster med över 500 deltagare fram till den 31 maj. Antalet anmälda skolelever till årets Skolmusik är nästan 4700. DUNK inväntar nu mer information från samarbetspartners och lokala myndigheter för att ta ställning till hur och när den planerade festivalen kan ordnas.

För några veckor sedan kom också beskedet att NSSS i Trondheim den 23-26 april ställs in. NSSS eller Nordisk Studentsångarstämma samlar närmare 1500 studentsångare från Norden och Baltikum vart tredje år. Alla de fem finlandssvenska studentkörerna var påväg till Trondheim.

Florakörens ordförande: "Vi förstår allvaret i situationen"

Florakörens ordförande Klara Nyberg säger att det såklart känns tråkigt att NSSS ställts in eftersom många i kören sett framemot resan till Trondheim och att få sjunga med andra körer.

- Jag upplever ändå att sångarna i Florakören tänker i samma banor som jag själv, det vill säga att man förstår allvaret i situationen och kan sätta det i perspektiv. I jämförelse med allt annat som händer på grund av viruset, är resan inte det allra viktigaste. Men visst är kören ledsen över vad som skett och hade önskat att situationen var en annan.

Att som student resa till Norge är inte helt billigt, och hur mycket pengar körerna kan få tillbaka av arrangörerna eller flygbolagen är osäkert.

- Vad gäller pengar så återstår det att se. Vi hoppas såklart att vi får tillbaka åtminstone en del av det vi har betalat. Samtidigt vet vi att arrangörerna har mycket jobb att göra så att det ska vara möjligt,  och att de sitter i en svår sits. Det som är prioriteten för oss, är att våra enskilda korister inte ska påverkas ekonomiskt av den eventuella förlusten.

Liksom de flesta andra körerna har Florakören varit tvungen att inhibera all vårens verksamhet på grund av pandemin.

- Vi hoppas kunna genomföra vårt teaterprojekt tillsammans med teatergruppen Tredje Rummet, som planeras gå av stapeln i höst. Inför det utreder vi möjligheten att hålla övningar på distans, via exempelvis Zoom, senare på våren.

Kyrkomusikfesten skjuts upp till maj 2021

En annan av vårens höjdpunkter, Kyrkomusikfesten, har skjutits upp. Kyrkosångsförbundet meddelade att Kyrkomusikfesten den 21-23 maj i Åbo ställs in och flyttas framåt ett år, och går enligt planerna av stapeln 13-15.5.2021.

Förbundsdirigent Nina Kronlund berättar att beslutet om att flytta fram festen förstås inte känns kul, men att det är nödvändigt.

- Inte är det kul, men mycket jobb är också gjort och folk har övat inför festen.

På grund av andra evenemang och kantorernas uppdrag i hemförsamlingarna, stod det klart att det enda alternativet var att flytta musikfesten till samma helg nästa år. Eftersom musiken var planerad för just Åbo Domkyrka var det också klart att ett platsbyte inte var aktuellt.

- Dessutom har de allra flesta körerna lagt sin verksamhet på paus under resten av våren, så det skulle också vara omöjligt att fortsätta övningarna inför festen, säger Kronlund.

Det var totalt 420 anmälda till Kyrkomusikfesten, med proffsmusiker inräknat nästan 500.

Ramen för festen står oförändrad fram till nästa år, med renässansmusiken och Åbo domkyrka i centrum. Övriga detaljer kan ändras, men det informeras det om senare vid behov. Mer detaljerad info kommer att publiceras i maj-numret av Körbladet.

Trots att festen skjuts upp hålls deltagarkostnaderna oförändrade. De redan inbetalade deltagaravgifterna överförs till nästa år. Om det visar sig att någon kör nästa år deltar med ett mindre antal sångare än det man betalt för, återbetalas deltagaravgiften för dessa.

Läs mer om Kyrkomusikfestivalen här.

Oklart var nästa Norbusang ordnas

Körfestivalen Norbusang har också inhiberats, meddelar festivalens projektledare Helena Andersson Bromander. 22 körer från de nordiska länderna var anmälda till festivalen, som skulle ha gått av stapeln den 20-24 maj i Nyköping, Sverige.

Norbusang-rådet kommer inom kort att fatta beslut om huruvida Sverige och UNGiKÖR kan få arrangera 2021 års festival istället.

Norbusang är en körfestival för barn och ungdomar från Norden, och festival ordnas en gång i året i något nordiskt land.

Och Eurovisionen..

För Eurovisionsfans kom också ledsamma nyheter då European Broadcasting Union meddelade att tävlingen som skulle ha skett i Rotterdam i Nederländerna den 12-16 maj ställts in. EBU funderade på att förverkliga tävlingen utan publik så att varje lands representant skulle uppträda i en tv-studio i sitt hemland. Att skjuta upp tävlingen till sommaren har också diskuterats. Det har även förts diskussion om att senarelägga tävlingen till sommaren.

FSSMF har även inhiberat evenemangen Feel the Rhythm 5, Musikgalan samt Förbundsdagen som skulle ha gått av stapeln 4-5 april. Vi återkommer om nya datum för evenemangen så fort som möjligt.