310 röster sammanstrålar i Svenskfinlands största virtualkör - Titta på videon “Döpt i Kyro älv” här!

01.06.2020 kl. 11:41
Finlands svenska sång- och musikförbund har med sitt projekt Svenskfinlands största virtualkör förenat hundratals sångare från både Finland och övriga delar av Europa. Den 310 personer starka kören sjunger Döpt i Kyro älv av den österbottniska artisten Månskensbonden, som man också kan skymta i videon. Döpt i Kyro älv publiceras på förbundets sociala medier tisdagen den 2 juni.

Hur kan vi erbjuda meningsfulla aktiviteter åt alla sångare då alla körer lagt sin ordinarie verksamhet på is? Finlands svenska sång- och musikförbund hade svaret i det lagom ambitiösa projektet Svenskfinlands största virtualkör, där 310 sångare sjunger “Döpt i Kyro älv” av hjärtans lust. 

Projektet drog igång vid valborg och på några veckor hade Facebookgruppen samlat över 1000 sångare från olika håll i Finland men också Europa.  

– Det har helt klart funnits en beställning på ett projekt som detta och vi är oerhört glada över deltagarnas engagemang och positiva feedback, säger FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus. 

Syftet med Svenskfinlands största virtualkör var att erbjuda alla sångintresserade människor en meningsfull och rolig aktivitet, samt möjligheten att lära sig en ny sång. Döpt i Kyro älv är en låt av den österbottniska artisten Månskensbonden, producerad av Markus Bergfors och Petter Näse. Ida Olsonen har arrangerat låten för FSSMF. 

I själva videon får man också skymta själva Månskensbonden eller Markus Bergfors. Bergfors berättar att han blev mycket glad och överraskad över att så många visat intresse för att sjunga hans låt. 

– Döpt i Kyro älv handlar om flera olika saker för mig, men bland annat är den en hyllning till att spela i band och att uttrycka sig genom musik tillsammans med andra, bara för själva sakens skull (eller bara för att höras). En kör är ju som ett band också, det handlar om att få uttrycka sig tillsammans med andra. Därför känns det mycket fint att låten nu får vara med i det här projektet, där viljan att uttrycka sig tillsammans med andra trotsar dessa märkliga tider och hittar nya vägar, säger Bergfors.

Klart är att projektet har varit uppskattat bland alla de tusen sångare som gått med i Facebookgruppen, och FSSMF är mycket glad över att deltagarna upplevt projektet som roligt och inspirerande. I gruppen har sångarna visat upp sina påhittiga konstruktioner för att bygga ihop en egen hemmastudio, det har delats bloopers och glada selfies efter lyckade tagningar. 

En av alla sångare som bidrog till projektet är Kyrkslättsbon Anki Hellberg-Sågfors. Då hon såg nyheten om virtualkören på Facebook nappade hon direkt på chansen att få sjunga i kör eftersom hon för tillfället inte gör det.

– Jag har faktiskt längtat efter att sjunga i kör igen och att få göra saker tillsammans med andra. Jag tycker att det här var ett jättefint initiativ. Musik är kraftgivande och helande i sådana här situationer.

Själva låtvalet får beröm av Hellberg-Sågfors som speciellt gillade låtens österbottniska ursprung och att alla fick sjunga på sin egen dialekt. Hon hoppas på fler liknande projekt i framtiden, eftersom det är ett sätt att känna sig delaktig i någonting större. 

– En stark känsla av gemenskap uppstod i gruppen och jag fick lust att träffa alla andra i gruppen och sjunga tillsammans på riktigt! 

En annan sångare som tog chansen att medverka i projektet var Antti Koivukangas från Jakobstads sångarbröder. För honom är den sociala biten av körsången viktig, och han hoppas att alla sångare håller ivern uppe och börjar öva när det är möjligt att ses igen.

- Vi kan inte låta coronan ta ifrån oss samvaron som körsången innebär. Vi måste hålla körsångens fana högt!

 

Release tisdagen den 2 juni klockan 15

 

Information om produktionen: 

Döpt i Kyro älv
Text: Markus Bergfors
Musik: Markus Bergfors & Petter Näse
Arrangemang för FSSMF & konstnärlig ledning: Ida Olsonen
Ljud: Anders Pohjola 
Video: Alex Savander

Bandet:
Bas: Olli Liljeström
Trummor: Vicky O’Neon
Gitarr, Rhodes: Fredrik Berglund

 

Lyhyesti suomeksi: FSSMF on ruotsin- ja kaksikielisten harrastajakuorojen ja -orkestereiden kattojärjestö Suomessa. Virtuaalikuoron video julistetaan 2.6 klo 15 Facebookissa.