Julstämning, varsågoda!

14.12.2020 kl. 11:26
När man behöver julsången och gemenskapen som mest kan man inte samlas för att sjunga tillsammans. Men frukta icke, här bjuder vi på några tips som garanterar julstämningen! Vi har sammanställt en lista på videor och streamade konserter som man kan njuta av då julkonserterna lyser med sin frånvaro. Värm en glögg och bänka dig i soffan. God jul!

Florakörens och Brahe Djäknars adventskonsert 

Florakören och Brahe Djäknar kunde arrangera sina traditionella adventskonserter även i år med begränsad publikmängd. Körerna valde också att streama en av konserterna så att man också kan njuta av den stämningsfulla konserten i hemmasoffan. Konserten i Åbo domkyrka från den 28.11 bjuder på juliga toner och garanterad julstämning! 

Här tar man sig till inspelningen av konserten, som är tillgänglig hela december. 

Pedavoces sprider julstämning i videoformat

Studentkören Pedavoces publicerar totalt fyra videor i december, och först ut är en stämningsfulll version av Agnus Dei som man kan titta på här. Håll utkik efter flera julhälsningar från den blandade kören från Vasa! 

Jul i Nykarleby 

Nykarleby Damkör och Nykarleby Manskör fixar julstämningen med ett mångsidigt program fullt av musik och trevliga julhälsningar. Körerna uppträder med klassiska julsånger och det blir också musik med kända Nykarlebybördiga musiker. Simon Häger, Sören Lillkung och Erik-André Hvidsten bidrar alla med varsitt musikinslag. Dessutom kan publiken också se fram emot ett besök av lucia då Zachariasskolans lucia uppträder i streamen. Förutom musikinslagen kommer Kulturhuset Scalas medlemmar att läsa dikter av Topelius och julfreden utlyses också i programmet. Titta på Jul i Nykarleby här. 

Julkonsert med Lyran och Akademen 

Det blev inga julkonserter med Helsingforskörerna Lyran och Akademen, men man kan trösta sig med fjolårets konsert som finns på Arenan. Julkonserten i Pauluskyrkan från 2019 sänds även på Yle Fem den 21.12 klockan 16.55 samt i Yle Vega den 24.12 klockan 21.04. 

Julsånger med MM 

Muntra Musikanter glädjer sin publik med julsånger från gångna år. Varje dag fram till och med julafton delar kören med sig av en inspelning från sina julkonserter 2010-2019. Här kommer du till den första inspelningen: Jul, jul, strålande jul. 

Lovisa sång ger streamad julkonsert den 19.12 klockan 19

Lovisa sång rf ordnar en livestreamad julkonsert på lördagen den 19.12 kl. 19. Mezzosopran Ida Wallén och lokala musiker sjunger och spelar både traditionell och nyare julmusik. Konserten streamas direkt från Lovisa kyrka till Loviisan Sanomats YouTube-kanal, och blir kvar där till och med annandag jul 26.12.2020. Här hittar du Facebook-evenemanget. 

Julstämning med Sydösterbottens Lucia

Sydösterbottens Lucia firades virtuellt i år och medverkande var också nybildade Kristinakvartetten, Nanna Rosengård och en dubbelkvartett från Lappfjärds manskör. Här kan man titta på videon. 

Luciamorgon med Fredrica Nyman

Det går utmärkt att sjunga fyrstämmigt också ensam! Fredrica Nyman bjuder på juliga sånger på Luciamorgon. Titta på konserten här.