Svenskfinlands största virtualkör uppmärksammas av det europeiska nätverket för minoritetsspråk NPLD

19.02.2021 kl. 13:43
Det europeiska nätverket för minoritetsspråk NPLD lyfter upp Döpt i Kyro älv under Internationella modersmålsdagen den 21 februari.

I NPLD:s video visas en snutt ur ”Döpt i Kyro älv” med Svenskfinlands största virtualkör. Döpt i Kyro älv samlade 310 sångare från hela Svenskfinland då samhället var nedstängt i Finland under våren 2020. Bakom Döpt i Kyro älv står den finlandssvenska artisten Månskensbonden, eller Markus Bergfors som han egentligen heter. Sången har arrangerats för ändamålet av Ida Olsonen.

”Videon visar hur musik och ett gemensamt språk för samman människor i olika åldrar och att ett minoritetsspråk kan fungera perfekt i en modern, relevant popsång” konstaterar NPLD i videon.

Bakom Svenskfinlands största virtualkör står Finlands svenska sång- och musikförbund FSSMF som aktivt har arbetat för att skapa förutsättningar för sång, musik och gemenskap under coronapandemin.

Det europeiska nätverket för minoritetsspråk vill med sin video fira den internationella modersmålsdagen och aktivt främja bevarandet av alla språk som talas i världen. I videon lyfter NPLD upp andra exempel på muntliga framföranden på något av de språk som representeras i nätverket. I videon finns bland annat inslag på katalanska, kymriska och iriska.

Internationella modersmålsdagen är en temadag som infaller den 21 februari. Bakom initiativet står Unesco som instiftade dagen i november 1999. Syftet med Internationella modersmålsdagen är att lyfta upp språklig mångfald och skapa medvetenhet om språkliga och kulturella traditioner.

Ett stort tack till Folktinget som lyfte upp Döpt i Kyro älv för NPLD! 

Titta på NPLD:s video här: