Papper och bark påminner oss om barnet vi en gång var

27.04.2021 kl. 16:50
Svenskfinlands största virtualkör lanserar sin fjärde video, Sås och Kopp-låten Papper och bark torsdagen den 29 april klockan 12. Du kan titta på videon på förbundets Facebook- och Youtubesida samt på KSF Medias digitala kanaler. Titta på videon här!

 

För exakt ett år sedan grundade Finlands svenska sång- och musikförbund sin egen virtuella kör, ”Svenskfinlands största virtualkör”, en kör där vem som helst som gillar att sjunga får vara med. Sedan starten har kören sjungit tre låtar och den fjärde, Sås och Kopp-låten ”Papper och bark” publiceras på ”1-årsjubileet” torsdagen den 29 april.

Sås och Kopps låt Papper och bark tar en på en nostalgisk resa tillbaka till barndomens fantasifulla värld. Ett pappersark blir ett flygplan och i en barkbåt seglar vi iväg till stället där hav och himmel möts. I det nya arrangemanget av Ida Olsonen får den stämningsfulla texten ta plats, inramad av vackra harmonier.

FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus är glad över att ännu ett virtualkörsprojekt lockade många deltagare.

– Totalt fick vi in 148 bidrag från sångare i 63 olika körer eller ensembler. Många orter i Svenskfinland var representerade och det verkar också som att många yngre sångare också hittat till kören, vilket känns kul!

Lillhannus berättar att FSSMF gärna samarbetar med olika aktörer, och i det här fallet kändes Sås och Kopps Papper och bark passande för virtualkören.

– När vi funderade på en ny låt till virtualkören ville vi gärna framföra finlandssvensk musik som är rolig att sjunga. Vi ville gärna välja en generationsöverskridande sång. Texten i Papper och bark fungerar både för gammal och ung, och då man själv sjunger den kommer texten ännu närmare. Många som själva varit barn eller haft egna barn kan känna igen sig i den här sången.

I den slutliga videon sjunger kören med bandkomp och naturligtvis får man också se herrarna Sås och Kopp spela med.

”Virtualkören en guldkant i coronavardagen”
 

Många sångare uppskattade låtvalet eftersom musiken tog med en på en härligt nostalgisk resa till barndomen. Det berättar sångaren Johanna Johansson från Borgå.

– Det var ett så roligt arrangemang på Papper och bark, det har varit min favorit av alla projekten i Svenskfinlands största virtualkör. Sås och Kopp var den viktigaste musiken under min barndom och det gav mig sentimentala känslor att sjunga låten själv nu! Nu lyssnar också mina egna barn på mina gamla Sås och Kopp-skivor.

En annan deltagarna i Papper och bark är Pia Storvist hemma från Jakobstad. Hon berättar att hon tyckte att arrangemanget var välgjort och intressant, och dessutom låg hennes altstämma alldeles perfekt i det egna registret.

– Projekten via Svenskfinlands största virtualkör har gjort coronaåret betydligt enklare och så givande!

När restriktionerna satte stop först för konserter och sedan för körverksamheten helt och hållet så fanns det ändå flera projekt som man kunde delta i, och det gav en något att se fram emot och öva på, berättar Storvist.

– Jag satt varje gång och räknade ner tills de färdiga videorna skulle laddas upp på Youtube, och jag har delat dem till höger och vänster med bekanta både när och fjärran för att visa vad jag kunnat göra för att sätta lite guldkant på en tid som så långt begränsat vad man kunnat göra för sin egen underhållning och sitt eget välmående.

Papper och bark

Text och musik: Pasi Hiihtola 

Arrangemang: Ida Olsonen 

Produktion:  
Finlands svenska sång- och musikförbund
Sofia Strömgård, Henrik Lillhannus, Melker Olenius och Johanna Frimodig 

Ljud: Anders Pohjola
Video: Alex Savander 

Bandkomp: Mikael “Mike” Grönroos

Vi tackar Sås och Kopp! 
Pasi Hiihtola och Peik Stenberg