Helsingfors fylls av sång och musik 9-12 juni - Välkomna på sångfest!

07.06.2022 kl. 10:17
Den stora finlandssvenska sång- och musikfesten den 9-12 juni 2022 samlar 1300 körsångare och instrumentalister från hela Svenskfinland i Helsingfors. Huvudstaden fylls av stora utomhuskonserter, profilkonserter, mindre kör- och orkesteruppträdanden samt en festlig parad. Det är gratis inträde till de flesta evenemangen och helsingforsarna välkomnas att ta del av festivalens mångsidiga program. Sång- och musikfesten har ordnats sedan 1891 och ordnades senast i Helsingfors 1951. Festivalen arrangeras vart femte år av Finlands svenska sång- och musikförbund.

Under sång- och musikfesten i Helsingfors eller Festival 22, är sången och musiken starkt närvarande i gatubilden i Helsingfors. Det ordnas stora utomhuskonserter på Domkyrkans trappor och framför Ode, samt så kommer körer och orkestrar att uppträda på flera olika håll i centrum.

– Tanken är att vi når publiken ute på stan bättre, i stället för att gömma oss inomhus i juni då solen skiner, säger Henrik Lillhannus, verksamhetsledare på Finlands svenska sång och musikförbund.

Lillhannus välkomnar alla invånare i huvudstadsregionen att ta del av det mångsidiga programmet.

– Det händer massor under de kommande fyra dagarna och det här veckoslutet ska man verkligen inte åka ut till stugan utan istället ta del av en härlig folkfest på stan. Söndagens parad och huvudkonsert framför Ode hör till festivalens höjdpunkter. Sång- och musikfesten kulminerar i huvudkonserten där det bjuds på välklingande kör- och instrumentalmusik och repertoaren bjuder på flera favoriter med temat sommar, hav och folkvisor.

Ett nygammalt element under sångfesten är barnkörernas närvaro i festivalen. Sju barnkörer deltar i sångfesten och ger en barnkörskonsert tillsammans med Arne Alligator på söndagen kl. 12. Konserten är gratis och passar hela familjen.

– Barnkörernas deltagande i festivalen är extra fint och någonting vi jobbat på länge. Det är viktigt med generationsöverskridande upplevelser och förhoppningsvis blir sångfesten någonting som barnen kommer att minnas länge.

Lillhannus rekommenderar att man packar en picknickkorg och parkerar sig framför Ode för att ta del av söndagens program. Varmt välkomna på sång- och musikfesten!

 

Den finlandssvenska folkfestens höjdpunkter:

- Fredagen den 10 juni kl. 18-19.30: Öppningskonsert på Domkyrkans trappa, Senatstorget. Sång- och musikfesten öppnas festligt med en konsert med körsång och pampig blåsmusik.

- Lördagen den 11 juni kl. 17.30-19: We Are Voice-konsert. Under We Are Voice-konserten får man njuta av svängig körmusik, häftiga solister och ett proffsigt liveband. På repertoaren står bland annat några finlandssvenska pärlor och flera klassiska poplåtar. Konserten ordnas framför Ode på Medborgartorget.

- Söndagen den 12 juni kl. 11-12: Festparaden genom stan. Sångfestparaden skapar karnevalsstämning då alla sjungande och spelande körer och orkestrar promenerar från Gamla kyrkoparken längs med Mannerheimvägen till Medborgartorget. Kom med och hälsa på det glada festivaltåget vid Svenska Teatern!

- Söndag kl. 12-12.45: Barnkörskonsert med Arne Alligator. En gratis barnkonsert för hela familjen ordnas framför Ode. En stor barnkör samt Arne Alligator uppträder.

- Söndag kl. 14-16: Huvudkonserten. Under konserten bjuds det på välklingande kör- och instrumentalmusik i den fina miljön vid Ode i centrala Helsingfors. Repertoaren består av en blandning av gamla favoriter och nyare bekantskaper med temat sommar, hav och folkvisor.

Samtidigt som sångfesten ordnas också Helsingforsdagen, Nordisk arbetarsång- och musikfest (i Hagnäs), Sambakarnevalen med mera – detta blir alltså sommarens absolut gladaste och festligaste festivalhelg i Helsingfors. Varmt välkomna!

Hela festivalprogrammet finns på festivalens egen webbsida www.festival22.fi