Helene Wallin är förbundets nya redaktör/kommunikatör

16.08.2022 kl. 12:49
Finlands svenska sång- och musikförbund har glädjen att hälsa Helene Wallin välkommen till förbundet som ny redaktör/kommunikatör. Wallin, bosatt i Helsingfors, har en lång erfarenhet av kommunikationsjobb bland annat inom Svenska kyrkan och tidningsvärlden.

– Jag är journalist och kommunikatör, uppvuxen i Borgå. De senaste 10 åren har jag bott i Stockholm. Jag har tidigare jobbat som kommunikatör och redaktör för flera olika tidningar. Jag har jobbat också inom politik, högskolevärlden och kyrkan och jag trivs väldigt bra med att jobba i organisationer.

Under sin tid inom Svenska kyrkan jobbade Wallin bland annat med att marknadsföra och informera allmänheten om konserter och andra kulturevenemang inom kyrkans verksamhet.

– Många församlingar har ett väldigt rikt musikliv och i en församling fanns det hela 12 aktiva körer.

Wallin har också ett personligt musikintresse och växte upp i en familj där musiken var starkt närvarande. Lennart Helsings Krakel Spektakel hör till hennes första musikminnen och under årens lopp har hon själv sjungit i flera körer, bland andra Åbo Damkör och en nationskör vid Uppsala universitet. För tillfället sjunger hon inte i någon kör men är intresserad av att börja igen.

– Körsång är en väldigt rolig hobby och jag skulle gärna sjunga med i någon kyrkokör eller mindre kör.

Hon uppskattar klassiska storverk som påskmässor, men föredrar att i första hand lyssna på sådana verk.

– Jag sjunger gärna traditionell musik som visor och tycker mycket om damkörsmusik.

På fritiden tillbringar Wallin gärna tid i naturen, skriver skönlitterära texter, yogar och går på gym. Familjen bestående av man och barn tar också mycket tid, liksom de två vandrande bladen Sixten och Blixten.

Wallin ser fram emot att få ta itu med tidningen Resonans och träffa alla medlemmar inom förbundet. Hon uppmanar alla att modigt ta kontakt med henne och tipsa om evenemang och andra aktiviteter som Resonans kunde skriva om.

– Det ska bli jätteroligt att göra tidningen och arbeta inom musikfältet i Svenskfinland. Jag ser också fram emot att jobba med FSSMF:s varumärke, hemsida och sociala medier.

Vad tror du att du kan tillföra förbundet?

– I Sverige jobbade jag mycket med strategisk kommunikation med fokus på olika målgrupper, och där tror jag att jag kan tillföra en del. Hur når vi ut till fler och vad behöver vi jobba med?

Bland hennes idéer finns bland annat att introducera Instagram-ambassadörer inom förbundet, där hugade körsångare kunde delta i att dela innehåll på Instagram och andra sociala medier.

Wallin tar över jobbet efter Sofia Strömgård som börjar jobba för Nordregio i Stockholm. Wallin jobbar deltid under hösten och från och med årsskiftet heltid.