Nu blir det sång till taffeln igen

07.03.2017 kl. 11:27
Det är tio år sedan Finlands Svenska Körförbund senast tryckte upp ett sånghäfte med bordssånger, men om ett år blir det verklighet på nytt.

Till bords. Barbro Smeds och Karin Pedersen ser fram emot uppföljaren till Taffelmix, som ska invigas på Åland i april 2018. Foto: Robin Sjöstrand

 

Senast det skedde satt runt 200 körsångare från hela Svenskfinland runt bordet när förbundet invigde bordsvisesamlingen Taffelmix i Åbo. Den här gången hoppas FSK på minst lika många deltagare när Taffelmix 2 firas av med en ordentlig fest i Smakbyn på Åland i april 2018.

– Det var en trevlig historia i Åbo. Vi övade bordssånger hela dagen och hela tiden låg det en spänd förväntad kring kvällens fest, som blev mycket lyckad, säger Barbro Smeds, ordförande i FSK.

Till konceptet hör, förutom huvudfesten, också regionala övningar av bordsvisorna – även de i FSK:s regi.

– De helgerna kommer att ordnas i februari eller mars runt om i regionerna, medan huvudfesten på Åland blir 14 april.

Att en liknande tillställning ordnas igen beror på att det finns en stor efterfrågan på gemensamma evenemang. Speciellt med invigningen av bordsvisehäftet är också att det inte är en konsert – kan man inte sin stämma perfekt är det alltså inte hela världen.

– Visst är det trevligt om det låter vackert, men här är tanken främst att träffas, sjunga tillsammans och umgås med andra körsångare, säger Smeds.

Det finns också en annan fördel med det hela.

– Övningarna och festen blir samtidigt startskottet för att körerna ska få en gemensam repertoar, som går att använda när körerna träffas i andra sammanhang, säger Karin Pedersen, som är ordförande i FSK:s musikutskott – de som väljer repertoaren för häftet.

Att välja lämpliga sånger är heller inte någon lätt match.

– Det finns alla möjliga körer inom FSK och utmaningen är att hålla visorna på en nivå som inte är för svår, inte är för lätt och ger både något nytt samt något bekant, säger Pedersen.

Taffelmix 2 ges ut på Finlands Svenska Sång- och Musikförbunds förlag och tanken är att den kommer att bli lite tjockare än det förra häftet, som innehöll 22 sånger för blandkör. Tanken är också att få med visor som inte nödvändigtvis är bordsvisor.

– Det kommer också att finnas sånger på andra språk, något som inte alla körer är vana med. När vi gav ut Taffelmix så fanns det vissa som aldrig sjungit italienska förut, och det ger en extra dimension att få testa på nya språk, säger Smeds.

Musikutskottet håller för tillfället på att gå igenom förslag på sånger som kunde vara med. Slutgiltigt beslut tas i slutet av mars och efter det är det dags för att sätta allting på papper och korrekturläsa det. I höst kommer häftet att finnas tillgängligt för intresserade.

– Orsaken till den utdragna tidtabellen är att alla sköter det här frivilligt och det är fritiden som går åt till att sammanställa nothäftet. Därför kan vi heller inte driva projektet snabbare.

Att själva festen ordnas i Mariehamn beror på att FSK nu vill införliva öriket i förbundet på allvar.

– Det är dags att ta med Åland i vår gemenskap. Det finns många körsångare på Åland att umgås med och för oss från fastlandet är det dessutom roligt att åka färja till Åland. Det är också lite annat än det dagliga körlivet, så det är helt klart värt att komma, säger Smeds.

Festen hålls på Smakbyn, som är grundad och drivs av kocken Michael Björklund och baserar sin verksamhet på lokala råvaror.

Intresseanmälan för resan till Åland och det tillhörande festtillfället kommer att öppnas under våren.

 

FAKTA
Ålandsresan och Taffelmix 2
  • Resan startar fredagen den 13 april 2018. Bussar går från Karleby, Lovisa och Helsingfors och plockar upp folk på vägen.
  • Färjan går ungefär klockan 20 från Åbo hamn och är framme på Åland någon timme efter midnatt.
  • Klockan 10.00 följande morgon är det dags för övning. Paus för lunch under dagen.
  • Klockan 19.00 inleds festen ute på Smakbyn, och den håller på till småtimmarna.
  • Söndagen är ledig fram tills ungefär klockan 14 när färjan går från Mariehamn och hemresan börjar.
Robin Sjöstrand