Finlandia Order of Runeberg firar 40

14.09.2017 kl. 10:51
Det är 40 år sedan Finlandia Order of Runeberg sångkör och folkdanslag inledde sin verksamhet. Det här firas med ett jubileum den 18 november på Svenska Gården i Jakobstad. Där kommer gamla dirigenter och spelmän att bjudas in. Gästande körer är Nykarleby Damkör och Jakobstads Sångarbröder.

Finlandia Order of Runeberg sångkör och folkdanslag bildades 1977 som ett led i att uppehålla kontakten med emigranterna i USA. Resorna dit startade 1979 och företogs regelbundet vart femte år. Kontakten över Atlanten var livlig och föreningen Finlandia Order of Runeberg fick också besök av emigranter och sångare från andra sidan.

Med åren har kontakten över Atlanten avtagit och numera är det glest mella resorna over there. Senast besökte kören västkusten i USA 2008.

Idag görs resorna och kontakterna främst till vårt västra grannland där kören har etablerat fler kontakter och har fått en vänkör, ChorAll, i  Umeå.

Denna kör skall Finlandia Order of Runeberg besöka i slutet på september och tillsammans med dem och andra finländska organisationer fira Finland 100 år med en fest den 30 september.

Tyvärr ligger verksamheten för folkdansen nere just nu. Nya dansare är svåra att rekrytera och med ålderns rätt slutar andra.

Kören har också under många år deltagit i Nordisk-Baltiska Körfestivalen som senast 2015 gick av stapeln i Riga och nästa gång 2019 i Stockholm.

Jubileumskonserten för Finlandia Order of Runeberg hålls alltså den 18 november och under pausen ingår också kaffeservering i inträdet.

 

*Artikeln ovan kom på grund av ett misstag inte med i Resonans 3/17 och publiceras därför nu på webben.

Lili-Ann Brolund