Leif Nystén vald till styrelsen för Finlands musikråd

27.08.2020 kl. 09:16
Finlands musikråd valde på sitt årsmöte den 26 augusti Leif Nystén till ordinarie styrelsemedlem. Tidigare har Nystén suttit i styrelsen som suppleant.

Leif Nystén representerar formellt Finlands svenska sång- och musikförbund.

I styrelsen för inkommande verksamhetsår sitter förutom Leif Nystén även Mirja Kopra från Suomen musiikinopettajien liitto, Jouni Auramo från Suomen musiikkioppilaitosten liitto, Sanna-Mari Holma från Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) och Annika Mylläri från Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto. Ny ordförande är Sanni Kahilainen, som också fungerar som organisationssekreterare och informatör för Finlands musikråd.

Leif Nystén är rektor vid Musik- och kulturskolan Sandels i Helsingfors. Han är för många en känd radioröst och verkade länge som chef för YLE:s svenskspråkiga musikavdelning. Leif har en bakgrund som långvarig kulturpolitisk påverkare inom landets musikliv, och bland hans uppdrag märks ordförandeskapet för Stiftelsen för Martin Wegelius-institutet.

I Finlands musikråd har Leif med sin stora branschkännedom under flera tidigare perioder bidragit med erfarenhet och minoritetsperspektiv då han fungerat som suppleant i styrelsen.

- Vi är mycket glada över att ha en så insatt och erfaren representant som Leif på den här posten, Leif känner till allt och alla och får också saker att gå framåt säger FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus.

Vad är Finlands musikråd?

Finlands musikråd är en takorganisation i det finländska musiklandskapet. Rådet har 24 medlemsorganisationer som i sin tur fungerar som takorganisationer för sina förbund och medlemmar. Medlemmarnas musikaktivitet representerar hela musikspektret med alla genrer som exempelvis klassisk musik, opera, jazz, folkmusik och världsmusik.

Inom organisationen verkar också både den grundläggande musikutbildningen och musikutbildning på akademisk nivå. Medlemsorganisationerna representerar också alla former av musikuttryck, från ideell kulturutövning till kommersiell verksamhet.

Finlands musikråd samarbetar internationellt med International Music Council (IMC), grundat 1949, som har över 1000 medlemsorganisationer i 150 länder över hela världen. Genom detta ingår Finland i ett globalt musiknätverk som öppnar nya dörrar för internationellt samarbete.