– Medan folk står och trängs i en 50 meter lång kö till nyöppnade Tokmanni i Jakobstad får man inte ens bjuda in fler än 10 personer till en begravning. Det är helt sinnessjukt, säger Thomas Enroth.
Enroth är frilansande musiker och arbetar bland annat som dirigent för Nykarleby Manskör. Tidigare under hösten var Enroth en av initiativtagarna till ett öppet brev till regionförvaltningsverket, Social- och hälsovårdsministeriet och kulturminister Annika Saarikko där man krävde samma regler för kulturevenemang som för resten av samhället under coronakrisen.
Uppropet fick ändå inget gehör.
Medan restauranger, barer och köpcenter i skrivande stund får hålla öppet och ta in 75 eller 50 procent av den maximala mängden besökare har alla kulturinstitutioner stängt dörrarna och konserter och föreställningar ställts in i hela Nyland.
– Folk trängs på Ikea som vanligt medan teatrar kämpar för sitt liv och vi får ge konserter för halvtomma salar. Det är oacceptabelt att kulturen offras medan andra halvan av samhäller inte bryr sig!
Enroth säger att beslutsfattare saknar insikt i branschen och att restriktionerna saknar en grund. Han ifrågasätter besluten att stänga teatrar och konsertsalar eftersom antalet coronafall som härstammar därifrån har varit mycket få.
Enroth misstänker att situationen för kulturbranschen är så svår eftersom man inte har en riktig talesperson på högsta ort, i regeringen. Enroth har varit i kontakt med beslutsfattare och kulturministern, och han vittnar om en stor oförståelse för kulturbranschen.
– I min värld gör kulturministern ingenting för oss. Det handlar inte om att vi vill ha stöd utan vi vill samma rättvisa och möjligheter att utöva vårt yrke. Men beslutsfattare tänker att kulturen och körsången inte är någonting viktigt för folkhälsan, utan det ser det som någonting självklart. Men de håller på att ta död på en hel grupp av yrkesutövare.
Enligt Enroth har Svenska kulturfondens understöd räddat hela den finlandssvenska kulturbranschen, men en dag kommer stödet att ta slut och då befarar han att många frilansare kommer att sluta. Han är ändå mycket tacksam över publikens stöd och att många köpt biljetter till konserter och haft stor förståelse för att konserter måste flyttas framåt.
Men att kulturen gång på gång ska få bära hundhuvudet när myndigheterna skärper restriktionerna kan Enroth inte annat än fördöma.
– Det som har hänt kulturbranschen visar att synen som man har på kultur är under all kritik. Det som har hänt nu kommer att få enorma följder som jag faktiskt inte vet hur vi ska komma ur.
Enroth hör ändå till den minoritet av kulturutövare som ställt sig på barrikaderna. Han vittnar om många som delar hans åsikter men att en del inte vågar säga det högt. Han berättar också att han dagligen får ta emot hot för sina åsikter och att folk försöker tysta ner honom.
– Ingen bryr sej, ingen lyssnar. Människors rätt att få umgås och att få sjunga i en kör begränsas medan det är fritt fram att sitta på en bar och dricka alkohol. Att sjunga i en kör är bevisligen bra för ens hälsa men tydligen tycks alkoholen vara viktigare. Jag undrar också hur många körer som kommer att ha kvar sina medlemmar om ett år? Det här kan ta död på kultur i hela landet.